Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, în ultima ședință din acest an de studii

În perioada 26-27 aprilie 2018 a avut loc ultima întrunire a elevilor ce fac parte în acest an de studii din Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT) de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

În cadrul ultimei întruniri, membrii  CNE ÎPT au consultat opinia adolescenților și au analizat cu administrația despre respectarea dreptului la educație în Școala profesională nr. 3, Centrul de Excelență în Industrie Ușoară și Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale.

Angela Cutasevici, secretară de stat în educație, prezentă la eveniment, a apreciat elevii pentru implicarea voluntară în activitățile consiliului și a reiterat angajamentul ferm al ministerului în consultarea și luarea în considerare a opiniei tinerilor. „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține prin politicile sale participarea elevilor în luarea deciziilor, atât la nivelul instituției de învățământ cât și la nivel național, și încurajează elevii să-și exprime punctele de vedere, iar adulții să-i susțină în acest demers”, a menționat secretara de stat.

Rezultatele CNE ÎPT din acest an de studii

Cei 36 de membrii ai CNE ÎPT din acest an de studii au reușit să consulte opinia colegilor și să transmită ministerului rapoarte cu privire la asigurarea a 4 domenii importante în domeniul educației.

Aceștia au monitorizat respectarea drepturilor la accesul gratuit la educație, la protecție a tinerilor față de toate formele de violență, la participare la procesul decizional în cadrul instituției de învățământ profesional tehnic, referindu-se în particular la modul în care funcționează Consiliul elevilor și la implicarea acestuia în activitatea Consiliului de administrație. De asemenea, tinerii au consultat opinia semenilor despre modul în care instituțiile de învățământ oferă acces și utilizează tehnologiile de informare și comunicare în procesul educațional.

Fiecare raport al consilierilor, ce include constări și recomandări formulate de ei, a fost discutat cu reprezentanții MECC pe parcursul celor 4 întruniri. În plus, membrii consiliului au avut posibilitatea să discute problemele identificate și expriențele pe care le au elevii în învățământul profesional tehnic și cu șeful legislativului Andrian Candu, în cadrul unei întruniri în sala Parlamentului,  și cu reprezentnații Centrului Național Anticorupție.

Alegeri pentru desemnarea noii componențe a CNE ÎPT

Actualmente, elevii din colegii, școli profesionale și centre de excelență sunt invitați să participe la concursul de selectare a noilor membri ai CNE ÎPT. Ei vor avea mandat pe perioada anului de studii 2018-2019.

MECC invită Consiliile elevilor din toate instituțiile de învățământ să desfășoare procesul de delegare transparentă și democratică a candidaților și să transmită dosarul acestora până pe 31 mai 2018 la adresa edu.cnesp@gmail.com

Dosarul candidaților la concurs va include următoarele acte: CV-ul candidatului; acordul informat al părintelui/îngrijitorului; o scrisoare de motivație din partea candidatului; procesul-verbal al ședinței organului de autoconducere al elevilor din instituția de învăţământ.

Actuala componență a consiliului a fost formată din 36 de copii și tineri care au fost selectaţi în urma unui concurs național, desfăşurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în perioada martie-mai 2017. Consiliul a fost format din 15 fete şi 21 de băieţi, reprezentanţi ai 17 şcoli profesionale, 14 colegii și 5 Centre de Excelență.

Activitatea consiliului este facilitată pentru al 4-lea an consecutiv de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Centrul de Informare și Documenatre privind Drepturile Copilului și a Fundației Servicii de dezvoltare din Liechtenstein (LED).

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar