Diferiți și Egali

Buletinul informativ al copiilor mediatori: Diferiți și Egali
» Buletinul informativ al copiilor mediatori din raionul Călăraşi, Nr . 1 (01) / 2013
SUBIECTELE EDIŢIEI:
-Despre ce este proiectul?
-Cum a apărut „Diferiți și Egali”?
-Copiii mediatori – cine sunt și ce fac?
-Ce este dreptul copilului la nondiscriminare și protrecție față de violență?
-Adresările copiilor către responsabilii de protecţia drepturilor copiilor: părinţi, îngrijitori, profesori şi alţi profesionişti
» Buletinul informativ al copiilor mediatori din raionul Călăraşi, Nr . 2 / 2013
SUBIECTELE EDIŢIEI:
– Telefonul Copilului în viziunea copiilor mediatori
– Din experiența copiilor mediatori – realizări și dificultăți
– Mesajele copiilor pentru adulţi şi semeni
– Discriminarea şi violenţa – rezultatele sondajului
– Galeria desenelor – Harta comunităţii
– Sărbătorile de Paşte. Cum este sărbătorit Paştele în diferite părţi ale globului
» Buletinul informativ al copiilor mediatori din raionul Călăraşi, Nr . 3 / 2013
SUBIECTELE EDIŢIEI:
– Rolul proiectului în viața copiilor mediatori
– Implicarea mediatorilor în diferite domenii ale proiectului
– Planurile copiilor mediatori pentru următorul an
– Conferinţa profesorilor ,,Integrare prin participare”
– Galeria foto
– De prin lume adunate: tradiții și obiceiuri pentru cea mai lungă zi din an

Introducere

„Diferiți și Egali” este o serie de buletine informative a unui grup de copii-mediatori din raionul Călărași, prin care acești copiii și-au propus să informeze semenii și adulții despre activitatea lor.

Buletinul informativ a fost editat trimestrial pe parcursul anului școlar 2012-2013, fiind adresat copiilor, părinților, îngrijitorilor și profesioniștilor ce comunică cu copiii. Copiii-mediatori așteaptă ca în urma citirii buletinului:

  • Colegii și alți semeni să afle mai multe despre discriminare și dreptul de a nu fi discriminat;
  • Părinții și alți adulți să afle cum, în viziunea copiilor, este respectat dreptul la nondiscriminare și protecție împotriva violenței;
  • Profesorii și alți responsabili de protecția tuturor copiilor să ia măsuri pentru a reduce numărul de cazuri de discriminare și violență în școală și comunitate.

Participanți
Grupul mediatorilor este format din 52 de copii, elevi în 4 instituții de învățământ din Țîbirica, Răciula, Bahmut și Pîrjolteni, raionul Călărași. La începutul lunii septembrie 2012, fiecare din aceste instituții a delegat câte 2 elevi din clasele 5-9, împreună cu diriginții lor. Rolul diriginților, după participarea la instuiri privind drepturile copilului, diversitate și nondiscriminare, a fost să-i sprijine pe mediatori în activitatea lor.

Inițial, cei 52 de copii au fost instruiți în drepturile copilului, cu accentul pus pe dreptul la nondiscriminare și protecție față de violență. Tot la primul atelier, copiii au stabilit cu ce se vor ocupa pe parcursul proiectului.

Astfel, până în luna mai 2013, în calitate de mediatori, copiii au observat situații de încălcare a dreptului la nondiscriminare și protecție împotriva violenței în școală și comunitate; au mediat soluționarea unor neînțelegeri mici care au apărut între colegii de clasă; au anunțat profesorii sau alți adulți despre cazurile grave de discriminare și violență; au organizat, împreună cu diriginții și colegii lor, activități de timp liber, prin care au ajutat copiii să se împrietenească și să se cunoască mai bine.

Activitatea mediatorilor și publicarea buletinului au făcut parte din proiectul „Includerea socială a copiilor prin participare”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) cu sprijinul financiar al Fundației SOROS-Moldova. Echipa proiectului este formată din: Cezar Gavriliuc, Diana Panico, Claudia Danii, Irina Gușanu, Iosif Moldovanu și Smiljana Simeunovic Frick.

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar