Participă la un atelier de consultare a opiniei adolescenților

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) anunță concurs de creare a unui grup de adolescenți ce va participa la un atelier de consultare privind oportunitățile/ beneficiile și riscurile internetului pentru copii, în special protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale în mediul online.

Opiniile și informațiile colectate în cadrul atelierului vor fi incluse într-un raport ce urmează a fi prezentat Comitetului de la Lanzarote. Acest Comitet analizează modul în care guvernele respectă prevederile Convenției privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, ce a  fost adoptată în anul 2012 de către Consilul Europei.

Participând la acest atelier vei avea oportunitatea:

 • Să afli despre documentele internaționale și naționale ce protejează copiii de exploatarea și abuzul sexual și cine are obligația de a pune în practică cele scrise în documente;
 • Să participi la elaborarea unui raport despre modul în care guvernul țării își îndeplinește obligațiunea/ angajamentul pentru a proteja copii de exploatare și abuz sexual;
 • Să cunoști alți adolescenți/copii care cercetează modul în care se respectă drepturile copilului în Moldova.

Cine poate aplica:

Fete și băieți:

 • cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani;
 • din sat sau oraș; din sudul, nordul sau centrul Moldovei;
 • de orice naționalitate, etnie, religie și limbă vorbită;
 • cu orice reuşită şcolară;
 • din familii numeroase, cu părinți acasă, cu părinți plecați peste hotare, monoparentale sau fără părinți, etc.;
 • cu și fără experiență de cercetare sau implicare în activități similare;
 • ce sunt motivaţi să se implice voluntar.

Detalii despre atelier:

 • Participanți: 25-30 de adolescenți;
 • Perioada: 5-6 iulie 2018
 • Durată: 2 zile;
 • Locație: Chișinău;
 • Cazare și alimentare: sunt oferite de organizatori;
 • Deplasare: cheltuielile sunt rambursate de către organizatori;

Dacă ești interesată/interesat să faci parte din grup, studiază împreună cu părintele, tutorele sau îngrijitorul tău anunțul și completează acest formular. După încheierea etapei de înscriere, te vom contacta pentru anunțarea rezultatelor.

Data limită de înscriere este 8 iunie 2018.

 

De ce CIDDC organizează acest atelier:

În anul 2012, Republica Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor față de exploatare sexuală și abuz sexual. Aceasta înseamnă că guvernul țării noastre s-a angajat să realizeze acțiunile/măsurile înscrise în Convenție și să raporteze periodic pașii întreprinsi în protecția copiilor față de exploatarea și abuzul sexual. Modul în care guvernele întreprinde aceste măsuri este monitorizat de către Comitetul de la Lanzarote.

Comitetul încurajează participarea copiilor, ținând cont de capacitățile lor în evoluție, în elaborarea și implementarea politicilor de stat și în evaluarea modului în care ei simt că aceste legi funcționează și îi protejează. În acest sens, Comitetul a elaborat o serie de întrebări pentru copii și invită insituțiile și profesioniștii din Moldova să consulte copiii în legătură cu aceste întrebări și să transmită Comitetului opinia copiilor.

În acest an, discuțiile vor fi axate pe protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale în mediul online.

Astfel, Centrul de Informare și Documentare privind Drepurile Copilului intenționează să constituie un grup de adolescenți și să consulte cu ei întrebările adresate de Comitet într-o manieră participativă, respectuoasă, inclusivă și sigură.

CIDDC este o organizație non-guvernamentală ce are o experiență de peste 15 ani în promovarea drepturilor copilului. Echipa centrului este convinsă că cei care știu cel mai bine cum se respectă drepturile copilului sunt chiar copiii.

Date de contact:
Irina Gușan, Comunicatoare CIDDC
Tel: (022) 747813; 716598; 744600. Mob: 068 499746

Adaugă un comentariu

1 Comentariu pe "Participă la un atelier de consultare a opiniei adolescenților"

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Marinela
Oaspete

Pentru liceu sunt prea multe discipline de care un copil nu are nevoie.Doresc sa previna aceasta problema deoarece noi trebuie sa ne pregatim intensiv pentru examenul de BAC.