Adolescenții cer autorităților să declare criza de mediu în Republica Moldova

Un interviu cu Anastasia Suslov, cofondatoare Fridays For Future din mun. Bălți și cofacilitatoare la Platforma Copiilor

Schimbările climatice, degradarea mediului înconjurător, nepăsarea autorităților publice față de criza climatică și epuizarea resurselor de apă potabilă reprezintă câteva probleme scoase la iveală de adolesce

nții din Chișinău și Bălți, în cadrul Grevei Mondiale pentru Climă, desfășurate pe 25 septembrie 2020. Evenimentul a fost organizat de comunitatea Fridays For Future Moldova, care face parte din mișcarea globală Fridays For Future, inițiată de Greta Thunberg pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu.

Am discutat cu Anastasia Suslov, una dintre fondatoarele mișcării Fridays For Future din municipiul Bălți și cofacilitatoare la Platforma Copiilor, despre cum a avut loc evenimentul la Bălți.

Interviu de Cristina Leu.

Fotografii de Alexandrina Ivașcu.

  • Știm că, împreună cu alți colegi, ai adus mișcarea globală pentru climă „Fridays For Future” la Bălți. Cum ai aflat despre această mișcare?
  • Acum aproape doi ani, eram într-un schimb intercultural în Elveția. În timpul atelierelor, pe mine și pe colegii mei cineva ne-a întrebat dacă vrem să participăm la un protest pentru climă și mediu Am acceptat și am rămas inspirați, pentru că Elveția, spre deosebire de Moldova, este o țară foarte prietenoasă mediului.

Am fost impresionată să văd sute de oameni dedicați scandând pe străzi. Asta m-a provocat să mă gândesc la schimbările climatice și să organizez aceste manifestații în Moldova.

Ulterior, peste un an, am participat la un protest pentru climă la Chișinău, împreună cu membrii comunității „Platforma Copiilor”, organizat de Fridays For Future Moldova. Apoi am adus această inițiativă și la Bălți.

  • Ai menționat că totul a început datorită unui schimb intercultural în Elveția. Cum s-a încadrat protestul în programul atelierelor?
  • Schimbul intercultural era între Moldova și Serbia, în care au participat câte 40 de tineri din ambele țări.
    Protestul pentru schimbările climatice nu făcea parte din programul organizatorilor schimbului. Ei ne-au anunțat pe loc despre un eveniment pentru climă. În timp ce noi eram acolo, ei ne-au povestit despre schimbările climatice, problemele și criza de mediu. Respectiv, noi am fost de acord să mergem împreună la un protest pentru a atrage atenția asupra acestor probleme.
  • Revenind la inițiativa ta și a colegilor tăi, când a avut loc primul protest pentru climă la Bălți?
  • În luna octombrie, 2019. Atunci au participat aproximativ 60 de persoane.
  • Cum ați organizat în acest an Greva Mondială pentru Climă?
  • Noi am înregistrat o notificare prealabilă, unde am indicat că ne așteptăm la circa 30-40 de persoane. La eveniment au fost prezenți 11 persoane. Cred că situația de pandemie în care ne aflăm a influențat numărul participanților. Evenimentul a fost promovat pe rețelele de socializare și deschis pentru orice persoană.Totuși, am remarcat că jumătate dintre protestatari erau persoane noi.

„Niciun polițist nu a fost să ne asigure securitatea în timpul protestului. Un bărbat în stare de ebrietate a atacat un tânăr, iar o femeie ne-a înjurat. A fost foarte umilitor”

  • Unde ați înregistrat notificarea prealabilă?
  • Am înregistrat-o la Primărie. Am fost atât fizic la Primărie, cât și online, am expediat-o pe adresa electronică a instituției. Răspunsul l-am primit în ziua evenimentului, atunci când Laurențiu, colegul meu, a fost să înregistreze o petiție la ei.
  • Ce răspuns v-au oferit autoritățile publice locale?
  • Ne-au spus că întrunirea noastră a fost înregistrată. Ne-au prevenit să respectăm toate normele pe timp de pandemie. De asemenea, noi am solicitat organ de securitate pe durata protestului, dar în răspuns nu era nimic menționat despre asta.
  • Totuși, la eveniment au fost carabinieri sau polițiști, care urmau să asigure securitatea în timpul întrunirii?
  • Niciun polițist nu a fost să ne asigure securitatea pe parcursul protestului. În timp ce noi am mărșăluit de la Palatul de Cultură din Bălți și până la Primărie, un bărbat în stare de ebrietate a atacat un tânăr, iar o femeie ne-a înjurat. A fost foarte umilitor.
  • Ce reacții ai observat din partea adulților față de aceste incidente?
  • În timpul incidentelor, nimeni nu s-a apropiat de noi, deși, la început, am observat doi carabinieri, care, pur și simplu, au dispărut. Așa și nu am înțeles dacă ei erau la solicitarea noastră sau doar patrulau prin zonă.
  • Ai menționat că ați organizat un marș de la Primărie până la Palatul de Cultură din Bălți. Ce mesaj ați transmis în timpul marșului?
  • Noi am păstrat distanța fizică în timpul marșului, am respectat restricțiile impuse pe timp de pandemie. Oamenii erau destul de receptivi la mesajele noastre, deoarece noi am făcut o petiție, pe care oamenii au putut să o semneze chiar în timpul evenimentului.
  • Ce ați cerut prin intermediul acestei petiții?
  • Cerem autorităților să-și onoreze angajamentele față de mediu.
    În 2016, primarul municipiului Bălți a semnat la Bruxelles un tratat ce ține de energia durabilă. A elaborat un plan de acțiuni ce urmau să fie realizate până în 2030, dar acest plan prevedea aspecte ce trebuiau realizate până în 2018. Totuși, nimic nu s-a făcut.
  • Cine sunt semnatarii petiției?
  • În primul rând noi, cei care am participat la marș. De asemenea, trecătorii s-au arătat receptivi să o semneze, ei chiar întrebau ce se întâmplă și erau interesați de mesajele noastre și de revendicările incluse de comunitatea Fridays For Future Bălți.
  • Câți oameni au semnat petiția până acum? Mai este accesibilă ea pentru a fi semnată?
  • Am adunat în jur de 20 de semnături. Noi am semnat petiția timpul protestului și am depus-o la Primărie, acolo unde a fost înregistrată.
  • Și la Bălți, și la Chișinău, în aceeași zi s-a desfășurat câte o grevă pentru climă. Cum ați colaborat cu organizatorii, colegii voștri de la Chișinău?
  • Lucrăm foarte bine împreună. Ambele întruniri au fost organizate în comun, după mai multe ședințe online. Recent, Gabi, coordonatorul mișcării de la Chișinău, a fost la Bălți și am discutat.

Membrii și membrele Platformei Copiilor încurajează tinerii, copiii să-și exprime opinia despre problemele ce-i afectează, iar criza de mediu este una dintre aceste probleme, exprimată de mișcarea Fridays For Future Moldova.

Galeria foto:

 

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar