Adolescenții și adolescentele ce administrează Platforma Copiilor lansează un nou proces de cercetare despre respectarea drepturilor copilului în Moldova. Grupul va colecta opiniile semenilor despre modul în care elevii participă la luarea deciziilor în școli, referindu-se în special la modul în care sunt create și funcționează consiliile elevilor.
În prima etapă, grupul ce administrează platforma a analizat o Instrucțiune în care Ministerul Educației, Culturii și Cercetării spune cum trebuie să fie creat, care sunt funcțiile și activitățile pe care le poate face un consiliu. Ulterior, membrii grupului au creat două chestionare, atât pentru elevii ce sunt consilieri, cât și pentru elevii ce nu fac parte din consilii, cu scopul de a vedea în ce măsură se respectă prevederile acestui document.
Unele din întrebările la care pot răspunde elevii sună astfel:
- Cât de des consiliul elevilor din școala ta consultă opinia elevilor privind diferite lucruri ce pot fi îmbunătățile în școală (ex: comunicarea dintre elevi, comunicarea dintre elevi și profesori, metodele de predare, condițiile igienice și sanitare, etc.)?
- Cât de des consiliul elevilor din școala ta informează administrația despre opinia elevilor privind diferite lucruri ce pot fi îmbunătățile în școală?
- Sunt cazuri în care, după ce au transmis/exprimat administrației opinia elevilor, membrii consiliului elevilor au avut cel puțin una din următoarele probleme?
De ce ar trebui să completezi și tu acest chestionar:
- Pentru că este dreptul tău să vorbești despre cum stau lucrurile în școala ta;
- Pentru că Platforma Copiilor este un spațiu sigur și anonim în care te poți simți liber să vorbești despre ceea ce unii adulți nu vor să le audă;
- Pentru că echipa din spatele Platformei Copiilor chiar vrea să afle opinia și experiența ta;
- Pentru că vrem să arătăm adulților ce experiențe trăiesc copiii la școală și ce cred ei despre viața școlară.
Grupul de adolescenți și adolescente ce administrează Platforma Copiilor este ghidat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC). Având o experiență de peste 15 ani de promovare a drepturilor copilului, echipa centrului este convinsă că cei care știu cel mai bine situaţia copiilor sunt chiar copiii. Această platformă este creată pentru a oferi un spațiu sigur unde copiii pot să vorbească deschis despre experiențele și necesitățile lor.
Adaugă un comentariu
Fii primul care adaugă un comentariu!