Platforma Copiilor, o comunitate de elevi și eleve care vorbesc deschis despre cum se respectă drepturile copiilor, invită profesorii, elevii și părinții să participe la interviuri de grup pe tema educației sexuale în școli, colegii și centre de excelență. Interviurile sunt parte a unei cercetări inițiate de adolescenții și adolescentele de la Platforma Copiilor, ghidate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și susținute de OAK Foundation, Workshop for Civic Initiatives Foundation, Save The Children, Suedia.
Platforma Copiilor cercetează diferite aspecte ce țin de drepturile copilului, iar în acest an și-a propus să cerceteze cum se respectă dreptul la educație sexuală în instituțiile de învățământ și să vină cu recomandări pentru îmbunătățirea acestei educații.
Membrii și membrele Platformei au decis să întrebe profesorii, elevii și părinții despre cum este predată educația sexuală adolescenților. Participanții, participantele vor avea posibilitatea să-ți exprime opinia în cadrul unor interviuri de grup, conduse de experta Bogdana Bursuc, psihologă și psihoterapeută la București, și membrii, membrele Platformei Copiilor.
Condiții de participare în cadrul cercetării:
- Părinții intervievați trebuie să aibă un copil/mai mulți copii la una din școlile/colegiile/centrele de excelență din țară.
- Subiectul educației sexuale va fi abordat cu profesori diferiți, indiferent de disciplina pe care o predau.
- Vor fi intervievați elevii din clasele a VIII-a, a IX-a, a XI-a, a XII-a și studenții din penultimul și ultimul an la colegiu, școală profesională sau centru de excelență.
- Interviurile se vor desfășura online, pe platforma ZOOM, în grupuri distincte: profesori, elevi și părinți.
Pentru vă înregistra la interviuri, vă rugăm să completați formularul de înscriere, în funcție de grupul-țintă în care vă regăsiți, accesând unul dintre următoarele linkuri:
La selectarea participanților/participantelor, se va ține cont de următoarele criterii:
- Echilibrul de gen: ne propunem să avem opinia atât a persoanelor de gen feminin, cât și a celor de gen masculin;
- Persoane din diferite regiuni ale țării: nord, centru și sud;
- Diversitatea lingvistică: intenționăm să intervievăm atât vorbitori de limbă română, cât și de limbă rusă.
Discuțiile și concluziile din cadrul interviurilor de grup se vor regăsi în cercetarea finală privind educația sexuală în școlile, colegiile și centrele de excelență din țară. Anonimitatea răspunsurilor este garantată.
Amintim că, în luna februarie 2017, o delegație de adolescenți din Republica Moldova a prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului raportul Respectarea drepturilor copilului. Acest raport reflectă viziunea copiilor despre modul în care sunt respectate prevederile Convenției cu privire la Drepturile Copilului în Republica Moldova. Unul dintre drepturile care au fost monitorizate este dreptul la sănătate, aspect legat de sănătatea sexual-reproductivă a adolescenților.
Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, în Observaţiile finale cu privire la raportul periodic combinat al patrulea şi al cincilea al Republicii Moldova (anul 2017), recomandă îmbunătăţirea educaţiei privind sănătatea reproducerii la adolescenţi, în toate școlile, pentru a reduce numărul sarcinilor în rândul adolescentelor, inclusiv prin consolidarea rețelei centrelor de sănătate prietenoase tinerilor.
Prima ședință de lucru a Platformei Copiilor despre noua cercetare a avut loc în mai 2020, urmată, în iunie curent, de o sesiune live de întrebări și răspunsuri pe acest subiect.
Adaugă un comentariu
Fii primul care adaugă un comentariu!