Viața în ochii copiilor

Raportul copiilor despre respectarea Convenției privind drepturile copilului în Republica Moldova
» VIAȚA ÎN OCHII COPIILOR.
Raportul copiilor despre respectarea Convenției privind drepturile copilului în Republica Moldova. Chișinău 2008

Introducere

„Viața în ochii copiilor” este primul raport de monitorizare a drepturilor copilului realizat de copii. Acest raport este complementar raportului Republicii Moldova adresat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului în anul 2008.
La apariția raportului au contribuit 20 de copii din 14 raioane ale țării, fiind supravegheați de adulții Viorica Harea și Elena Pănăguță și ghidați de echipa de facilitatori ai Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) Iosif Moldovanu, Cezar Gavriliuc și Daniela Platon.

Raportul prezintă constatările copiilor cu referire la respectarea următoarelor drepturi:

  • – nondiscriminare
  • – mediu familial
  • – protecție față de abuz și neglijare
  • – asistență medicală
  • – educație
  • – exprimarea opiniei și afirmarea
  • – informare
  • – timp liber și odihnă

În raport au fost incluse și reflecțiile copiilor despre cum văd ei respectarea drepturilor copilului într-un viitor apropiat, precum și recomandările lor pentru realizarea acestor idei.

Participanți
Cei 20 de copii au fost selectați de către echipa CIDDC, cu ajutorul partenerilor săi din 14 regiuni ale țării.

Selectarea copiilor a urmărit asigurarea diversității acestora din punct de vedere al vârstei, sexului, mediului de trai și al experienței lor de participare în activitățile școlare și comunitare. În acest sens, grupul a fost format din 12 fete și 8 băieți, cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani.

Proces
Consultarea copiilor s-a efectuat în 2 etape, în primul trimestru al anului 2008, la Chișinău.
Înainte de prima etapă, participanții au primit, pentru informare, o versiune adaptată copiilor a Convenției ONU privind Drepturile Copilului și Observațiile finale ale Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului adresate Republicii Moldova în anul 2002.

În plus, participanții au luat cunoștință de istoricul, principiile și prevederile Convenției ONU. Ulterior, și-au exprimat opiniile asupra modului în care le sunt respectate drepturile în comunitățile lor, au depistat și analizat factorii ce influențează respectarea drepturilor copilului.
După prima etapă de consultare, participanții s-au întors în localitățile lor și au colectat părerile altor copii, asigurând diversitatea lor, despre cum le sunt respectate drepturile în familie, școală și comunitate.

Întorcându-se la Chișinău, pentru a doua etapă de consultări, participanții au identificat principalele caracteristici ale situației drepturilor copiilor în Republica Moldova. Acestea au fost introduse în proiectul raportului elaborat de echipa CIDDC în urma rezultatelor primei consultări. Tot la această etapă, copiii au formulat și recomandările pentru o implementare mai bună a Convenției în țara noastră.

În anul 2009 2 membri ai grupului de reflecție au prezentat raportul Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, la Geneva.

În perioada următoare, vorbind despre raport sau despre drepturile copilului, la general, copiii au participat la emisiuni și au oferit interviuri reprezentanților mass-media sau au fost citați de către mass-media în materialele lor.

La finele procesului de lucru, participanții grupului au sugerat echipei CIDDC să consulte sistematic și periodic tinerii și copiii din țară cu privire la drepturile copilului. Aceasta a dus la formarea unui grup național de monitorizare, care a activat în perioada 2008-2011.

Relatările mass-mediei despre Raport și Grup

Link-uri:

Galerie Foto:

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar