Munca copilului

Acesta este un chestionar creat pentru a afla opinia copiilor. Te rugăm să nu-l completezi dacă ai mai mult de 18 ani.

  • Vă rugăm să introduceți o valoare între1 și 18.

raporteaza-abuz

Concluziile şi recomandările copiilor

1. În Republica Moldova sunt puține cazuri când copiii sunt angajați în baza unui contract de muncă. Sărăcia este atât de simțită în unele familii, încât aceasta îi determină pe copii să se încadreze ilegal în munci, chiar și cu riscuri de sănătate asupra lor. Drept urmare, tinerii nu primesc salariu sau nu sunt plătiți conform muncii pe care o fac, iar de cele mai multe ori, după 2-3 luni, ei sunt „concediați”.

Recomandare: Statul trebuie să informeze părinții și adolescenții despre prevederile legale de muncă și riscurile la care se expun copiii la angajare fără contract de muncă.

2. Condițiile de muncă în care sunt implicați adolescenții nu le asigură protecție și siguranță. Ei lucrează pe timp de noapte, pe șantiere de construcții unde nu se respectă regulile de siguranță, în preajma adulților care fumează sau consumă alcool și care-i înjosesc, bat sau hărțuiesc sexual.

Recomandare: Inspecția muncii trebuie să verifice locurile de muncă unde copiii sunt cel mai des angajați și să sancționeze angajatorii care nu respectă legea.

3. Deseori, angajatorii sunt informați din timp despre controalele inspecției muncii și obligă copiii angajați ilegal să nu vină în perioada respectivă la muncă. Deși inspecția muncii și opinia publică cunosc locurile în care tinerii muncesc ilegal, nu sunt mediatizate cazuri în care angajatorii au fost pedepsiți pentru exploatare economică a tinerilor.

Recomandare: Profesioniștii să fie instruiți și monitorizați cum previn, identifică și raportează cazurile de exploatare economică a copiilor.

4. Sunt familii în care părinții obligă copiii să lucreze, inclusiv să cerșească, pentru a achita datoriile părinților, pentru a întreține întreaga familie sau pe sine însuși sau pentru a procura părinților alcool, țigări și bunuri. În alte cazuri, părinții sunt plecați peste hotare și lasă pe seama copiilor îngrijirea gospodăriei, a terenului agricol, a fraților mai mici sau a bătrânilor.

5. În toate cazurile enumerate, cei mai mulți dintre copii nu reușesc să frecventeze școala, au probleme de însușire a programului, nu au timp liber, sunt discriminați și neglijați de către semenii și profesorii lor.

Verifică și alte drepturi ale copiilor

  • Dreptul la educație

  • Dreptul la protecție față de violență

  • Dreptul la sănătate

  • Dreptul la mediul familial

DREPTUL LA PROTECȚIE FAȚĂ DE EXPLOATAREA PRIN MUNCĂ ÎN IMAGINI

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar