Adevărul vorbit de copii

Raportul copiilor despre respectarea Convenției privind drepturile copilului în Republica Moldova
» ADEVĂRUL VORBIT DE COPII. .
Raportul copiilor despre respectarea Convenției privind drepturile copilului în Republica Moldova. Chișinău 2009

Introducere

„Adevărul vorbit de copii” este un raport despre respectarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului (CDC) în Republica Moldova în anul 2009 și a fost realizat de 25 de copii – membri ai Grupului de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului.

Acest raport prezintă constatările, observațiile și experiențele personale ale copiilor despre respectarea și încălcarea prevederilor Convenției referitor la următoarele drepturi:

  • – Dreptul la educație
  • – Dreptul la protecție împotriva violenței, abuzului și neglijării
  • – Dreptul la participare
  • – Dreptul la protecție împotriva exploatării prin muncă
  • – Dreptul la odihnă, timp liber și joc

În raport au fost incluse și rezultatele primului studiu realizat de copii. Pentru a colecta și cerceta opiniile semenilor despre măsura în care copiii din Republica Moldova își cunosc propriile drepturi și despre gradul de respectare a acestora, membrii Grupului de Lucru au elaborat întrebările pentru chestionar, l-au administrat, după care au contribuit la analiza datelor, formulând constatări și recomandări.

Participanți
Copiii din Grupul de Lucru privind Monitorizarea Drepturilor Copilului au fost selectați în urma unui concurs național, organizat de CIDDC, în anul 2008. Mai târziu, grupul a fost completat cu câțiva copii, selectați, de asemenea, în baza concursului, anunțat în iulie 2009.

În final, Grupul era format din 25 de copii, fete și băieți, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani,care reprezentau 14 regiuni ale țării: Bălți, Briceni, Călărași, Căușeni, Chișinău, Cimișlia, Drochia, Fălești, Florești, Hâncești, Rezina, Sângerei, Telenești și Ungheni.

Proces
Cei 25 de copii au activat în calitate de membri ai Grupului de Monitorizare privind Drepturile Copilului în Moldova în perioada 2008-2010. Datele raportului și studiului au fost colectate începând cu iulie 2008, terminând cu noiembrie 2009. În fiecare vacanță școlară, copiii s-au întâlnit, la Chișinău, în cadrul unor ateliere de lucru, în timpul cărora, inițial, au fost instruiți în domeniul drepturilor copilului, apoi au elaborat indicatori de monitorizare și au revenit în școlile și comunitățile lor pentru a aduna informații despre respectarea unui drept al copilul, selectat de comun acord la atelier.

Indicatorii de monitorizare a drepturilor copilului, formulați de copii, fac în prezent conținutul Ghidului de monitorizare a drepturilor copilului.

Pe lângă activitatea de monitorizare, copiii au scris articole, au participat la emisiuni radio și TV, au organizat activități de informare a colegilor despre cum să-și cunoască și să-și apere drepturile, au susținut discursuri și au contribuit cu subiecte și materiale la publicarea buletinului informativ al Grupului – Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului în Moldova.

În procesul de instruire și monitorizare, copiii au fost ghidați de echipa de facilitatori a CIDDC: Iosif Moldovanu, Cezar Gavriliuc, Daniela Platon și Veaceslav Luca. În subiectele legate de comunicare și promovare, copiii au beneficiat de susținere din partea echipei de la „URMA ta”: Aurelia și Igor Guzun, asistați de Olga Cimbir.

Relatările mass-mediei despre Raport și Grup

Link-uri:

Galerie Foto:

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar