Raportul copiilor pentru ONU

Introducere
Începând cu 1 iulie 2014 un grup de copiii a început să scrie un raport despre cum sunt respectate drepturile copilului în Republica Moldova. Copiii vor prezenta acest raport Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.  

Tinerii au început să creeze raportul pentru că țara noastră a ratificat în anul 1990 Convenția privind Drepturile Copilului. Din acel moment, guvernul și-a asumat obligația de a raporta o dată la 5 ani cum sunt respectate drepturile copilului în țară. Pe lângă raportul Guvernului, Comitetul examinează și un raport prezentat de societatea civilă, din care face parte și raportul copiilor.

Grupul de reflecție (GR)
Grupul de copii, numit Grupul de Reflecție, este format din 30 de copii din 12 raioane și municipii ale țării, care au vârsta cuprinsă între 12-18 ani. Copiii reprezintă diferite grupuri de lucru şi consilii consultative, inclusiv copii cu necesităţi speciale, copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor de îngrijire. 

În timp ce au lucrat asupra raportului, tinerii au fost  implicaţi în mai multe activităţi: întâlniri cu autorităţi şi experţi în diferite domenii, ateliere de lucru cu durata de 2-3 zile, consultări cu semenii în localități, sondaje de opinie etc.

Procesul de lucru 
După prima întâlnire, timp de două luni, membrii grupului de reflecţie au efectuat în localitățile din care vin sondaje cu semenii lor, întrebându-i care, după părerea lor, sunt cele mai grave probleme ale copiilor. În total, membrii grupului au reușit să discute cu 547 de copii de diferite vârste.

Analizând răspunsurile copiilor, grupul de reflecție a selectat cinci probleme menționate cel mai des. În final, au analizat problemele și au identificat câte un drept care este încălcat în aceste situații:

  • Dreptul la educație

  • Dreptul la protecție față de violență

  • Dreptul la sănătate

  • Dreptul la protecție față de exploatarea prin muncă

  • Dreptul la mediul familial

Acest exercițiu i-a ajutat pe copii să decidă care vor fi drepturile despre care vor vorbi în raport.

Am documentat toate ateliere de lucru la care au participat copiii și am realizat fotografii și filmulețe pentru a arăta tuturor cum au lucrat copiii:

Pe parcursul procesului de lucru, mai mulți jurnaliști au fost interesați să afle cu ce se ocupă grupul de reflecție și ce la ce concluzii a ajuns. Iată ce au scris jurnaliștii despre grup:

Iar acesta este textul întreg al raportului făcut de copii: raport în format pdf.

Adaugă un comentariu

Fii primul care adaugă un comentariu!

avatar